Miért fontos a változásmenedzsment?

A hirtelen változások minden ember életét egyaránt befolyásolják. Legyen az akár pozitív vagy negatív irányba történő elmozdulás, az alkalmazkodás mindenki számára nehéz lehet. Ugyanígy van ez a vállalatok esetében is, ezért a dolgozók és a vezetők közötti kényes egyensúly és a jól működő dinamika hosszú távú megtartása sok munkát és odafigyelést igényel.

A jó változáskezelés minden cég esetében elengedhetetlen

Az élvonalbeli vállalatok dinamikusan fejlődnek, növekednek, és alkalmazkodnak a világ változásaihoz. Különböző gazdasági problémák különböző válaszokat, és eltérő erejű versenytársak eltérő válaszokat igényelhetnek, ezért a piaci verseny dinamikája megköveteli, hogy egy sikeres vállalkozás se stagnáljon. Egy cég esetében a változás lehet szervezeti jellegű (például új vezető érkezik, vagy a korábban együtt dolgozó kollégák közül valakit előléptetnek), a termelést érintő (üzletágak szűnnek meg, vagy bővül a cég szolgáltatási köre), esetleg leépítések történnek, vagy éppen új munkatársak kerülnek a céghez. A legtöbb szervezeti változást ellenállás követi, azonban ha az új helyzeteket a cég vezetése megfelelően menedzseli, könnyen fordíthatja a csapatokat az elköteleződés felé.

A változásmenedzsment fontossága

Egy rátermett vezető minden ízében tisztában van cége működésével – ismeri az alkalmazottakat, és tud azonosulni az érzéseikkel. Tudja, hogy mikor és mitől érzik magukat rosszul vagy éppen jól, és még nehéz helyzetekben is képes egyensúlyt teremteni a vállalat és a dolgozók érdekei között. Ez azonban az esetek többségében nem egyszerű. Negatív változások esetén a munkavállalók ellenállhatnak, ami komolyan kihathat a cég működésére, ezért fontos, hogy minden vezető naprakész legyen a változáskezelés technikái terén.

Egy változáskezelési tréning során egyaránt oda kell figyelni a változás érzelmi folyamatára, illetve a szervezeti infrastruktúrára újbóli felépítésére. Vállalatmenedzsment tréningünk során segítjük ügyfeleinket túljutni a változási folyamat egyes fázisain a tagadástól az új működés iránti elkötelezettségig, illetve bármely nagyvállalatot támogatunk az új szervezeti infrastruktúra felépítésében.

Szeretné, hogy a cége mindennapjaiban esetlegesen fellépő problémák ne váljanak kezelhetetlenné, és a változás ne torkolljon válságba? Jelentkezzen változáskezelési tréningünkre!

Leave a comment