Miért hasznosak a reziliencia tréningek?

Vállalati vezetőként vagy akár munkavállalóként fontos projekteken dolgozva fontos, hogy az ember kellőképpen erős legyen. De mit jelent ez? Mihez kell az erő? Mások legyűréséhez? Aligha – sokkal inkább az előttünk álló, változó feladatokkal és elvárásokkal való megbirkózáshoz. Ehhez pedig elengedhetetlen a kellő rugalmasság, azaz reziliencia.

Mi is az a reziliencia?

Voltaképpen már el is árultuk: reziliencia alatt azt a fajta emberi rugalmasságot és lelki állóképességet értjük, ami segít minket alkalmazkodni az állandóan változó elvárásokhoz, ráadásul úgy, hogy nem vesztünk optimizmusunkból és lelki, fizikai egészségünkből sem. A reziliencia szó a latin resilire szóból ered, amely visszaugrást, visszapattanást jelent – és ez a képesség a stresszes munkakörülmények között rendkívül hasznos lehet Hiszen az alkalmankénti vagy hosszú távú stressz nem szabad, hogy megtörje az embert.

Vedd a kezedbe a döntést reziliencia tréningekkel!

Munkahelyi környezetben számos problémával szembesülhet az ember. Új főnök érkezése esetén változhatnak az addig megszokott elvárások, de akár a cég portfóliójának változásával vagy éppen egy pozícióváltással is új kihívások elé nézhetünk. Ez megemelkedett munkamennyiséget is jelenthet, de sok esetben pusztán a változás maga is okozhat stresszt, teljesítménycsökkenést, érzelmi kimerültséget, ami kiégéshez is vezethet.
A kiégés negatív testi tünetei, a rossz alvás, a koncentrációképtelenség, a feledékenység, a rossz hangulat vagy éppen az állandó fáradtság azonban a megfelelő felkészítéssel elkerülhetők, és a megfelelően rugalmas hozzáállással nem is kell a kiégéstől tartani.

Természetes vagy tanulható adottság?

A reziliencia szerencsére tanulható tulajdonság. Legyen szó vezetőkről vagy beosztottakról, a megfelelő reziliencia tréning során bárki felkészülhet a burnoutos helyzetekre, és elsajátíthatja azokat a technikákat, amelyek segítségével stresszes helyzetekben is helytállhat majd. A pozitív szemlélet kialakítása, a mentális erő fenntartása, a rejtett belső erőforrások felfedezése, egy támogató kapcsolati háló kialakítása, illetve a lelki egyensúly erősítése segít, hogy válságos helyzetekben se omoljunk össze, fenntartsuk a motivációnk, és munkatársainknak is segíthessünk túllendülni a problémás időszakokon.

Leave a comment